Mýt vs. pravda: Prečo (NE)PIŤ kávu s mliekom?
V súvislosti s kávou existuje množstvo poloprávd a mýtov. Dnes sa pozrieme na spojenie kávy a mlieka, ktoré mnohí ešte stále považujú za škodlivé.
Piť alebo zásadne odmietať kávu s mliekom? O tom, že káva škodí a dokonca zahlcuje náš organizmus zdraviu neprospešnými látkami, ktoré sa môžu prejaviť v podobe rôznych tráviacich problémoch a chorôb, sa už popísalo veľa. Ak ste si po prečítaní podobného typu článku povedali, že kávu s mliekom viac nedáte do úst, môžem vás ubezpečiť, že to nebude nutné.
Nájdeme dva druhy názorov, ktoré sa vzájomne vylučujú. V menšine sa pitie kávy s mliekom nezakazuje, ale v značnej prevahe je toto spojenie považované za istú formu jedu. Po prezretí si daných príspevkov som zostala v nemom úžase, predsa len, zmiešanie týchto dvoch látok som nikdy nepovažovala za nesprávne či dokonca zdraviu neprospešné, hoci i pridanie mlieka v neupravenom tepelnom stave. Prirodzene tieto tvrdenia sú vedecky nepodložené a nesprávne, ale aj napriek tomu kolujú na internetových stránkach v pomerne rozsiahlych článkoch.
Pravda je skrytá na dne vašej šálky vášho žalúdka
Existujú typy ľudí, ktorí môžu pociťovať pri pití kávy obohatenej o mlieko isté žalúdočné ťažkosti. Tie môžu byť dôsledkom práve intolerancie na laktózu, ktorá spôsobuje nežiadúcu reakciu organizmu, akou je nafukovanie, kŕče, preháňanie a podobne. Dokonca sa môžu tieto reakcie prejaviť aj bez pridania mlieka do kávy, keďže samotný kofeín stimuluje pohyby čriev.
Pokiaľ sa u vás prejaví tento druh intolerancie, ale nechcete sa vzdať mlieka vo svojej šálke kávy, môžete siahnuť po rastlinných produktoch, ktoré sú adekvátnou náhradou.
Je pravda, že káva s mliekom znižuje množstvo antioxidantov a spôsobuje toxicitu organizmu (schopnosť chemickej látky poškodiť organizmus) ?
V mlieku sa nachádza kazeín, ktorý na seba viaže antioxidanty. Táto jediná látka ukráti náš organizmus o malú časť z množstva antioxidantov, ktoré nám káva poskytuje. V percentách je to približne 30 %, ktoré z našej kávy odchádzajú a naviažu sa na mlieko, tá väčšia časť je stále prítomná. Hlavná úloha antioxidantov je pôsobiť proti oxidom, čo znamená, že znižujú ich škodlivé účinky.
Toxicita organizmu spôsobená pitím kávy s mliekom je vylúčená.
Pridaným mliečnych produktov do kávy sa spomaľuje rýchlosť vstrebávania kofeínu do nášho tela. Nejde o žiaden problém, veľa ľudí to naopak oceňuje. Nie každému čistá chuť kávy vyhovuje a prísun kofeínu preňho nemusí byť prioritou. Pridaním smotany alebo mlieka sa chuť kávy zjemní a navyše nás zasýti oveľa viac. O to nižšiu energiu však pociťujeme, pretože sa spomaľuje vstrebávanie kofeínu do nášho tela. V tomto štádiu je pre niektorých kávičkárov skôr dezertom ako dobíjačom energie. Tvrdenie, ktoré hovorí, že pridanie mlieka do kávy nás oberá o jej najväčšie benefity – antioxidanty, nemôžeme vnímať doslovne. U ľudí, ktorí pijú denne viac šálok kávy, je toto obmedzenie ešte nižšie.
V spojitosti s touto témou prichádza k celkom častej otázke, akú kávu piť nalačno? Niekto dáva prednosť espressu, zatiaľ čo iný vyslovene cappucinu. Ako sme si vyššie povedali, prostredníctvom mlieka dochádza k tlmeniu účinku kofeínu, tým pádom sa sliznica žalúdka nedráždi tak výrazne. Z čoho môžeme vyvodiť, že na lačný žalúdok je prijateľnejšie vypiť šálku kávy s mliekom ako bez neho. Samozrejme, každý má inú preferenciu.
V závere môžeme definitívne zhrnúť, že káva s mliekom nemá negatívny dopad na náš organizmus. Mlieko spomaľuje vstrebávanie účinných látok z kávy do tela, stimuluje účinok kofeínu a v minimálnom množstve nás uberá o antioxidanty.